We maakten een korte opsomming van wat je kan doen om een aanval van ransomware zo goed mogelijk te voorkomen

  1. Update uw Operating System Ga naar uw windows actiecentrum en installeer alle voorgestelde windows updates , dit neemt maar enkele minuten tijd in beslag. De reden waarom Microsoft deze patches uitzet is omdat ze uw system beter maken. Zorg ervoor dat uw systeem steeds up to date is!
  2. Wees voorzichtig Er zijn vele manier om geinfecteerd te raken met malware zoals WannaCry. Klik niet op links die u niet herkend, en open geen bijlagen indien u deze niet verwacht. Vermijd het gebruik van P2P services.
  3. Neem regelmatig een back-up van uw systeem De enige manier om uw documentn en files te recupereren zonder te betalen is door een regelmatige back up te nemen van uw data. Mocht u infectie oplopen volstaat het uw systeem schoon te maken en een back up terug te zetten.
  4. Blijf niet ingelogd als administrator Ga niet surfen als admin en geef werknemers nooit meer rechten dan nodig. Vertrouw niet op het gezond verstand van werknemers, soms worden ze meegesleept en hun surfgedrag kan u uiteindelijk veel geld kosten.
  5. Installeer Antivirus Software * Ook al heb je de laatste versie van uw Operating System, uw toestel is nooit volledig beveiligd tenzij er antivirus software op staat. Panda Internet Security en Global protection is een geweldige optie om onruststokers op afstand te houden.

En als u toch geïnfecteerd bent geraakt is de vraag…

Moet ik het losgeld betalen?

Nee, betaal de hackers niet. Door hen te betalen stimuleer je enkel hun activiteiten. Je hebt ook geen garantie dat ze jouw files zullen vrijgeven. En je weet niet of ze je in de toekomst opnieuw gaan chanteren. Je weet niet waar het geld naartoe gaat dus door losgeld te betalen is het mogelijk dat je terrorisme steunt of het regime in Noord-Korea.