Waar je ook bent en wat je ook doet, welke foto’s je ook maakt en wie er ook in je contactenlijst staan.. apps weten het allemaal over jou!
De Nederlander heeft zo’n 25 apps op onze telefoon staan en heeft die zelf toestemming gegeven tot hun smartphone. Maar is alle info wel in goede handen?
Gelukkig zijn de meeste app’s te vertrouwen, maar er zijn ook zogeheten nep-apps in omloop, die apps afkomstig zijn van criminelen en uit zijn op jouw centen!

 

Nep-apps

Er zijn meer dan 2 miljoen apps in Google Play en de App Store. Maar daar zitten ook duizenden nep-apps tussen van criminelen. Sommige daarvan bezorgen gebruikers alleen irritante pop-ups met reclame, waar de makers uiteraard geld aan verdienen. Maar er zijn ook nep-apps die vragen om je creditcardgegevens en vervolgens jouw geld plunderen… En nep-apps met ransomware, een programma die je device blokkeert en jou om geld vraagt om de blokkade te verwijderen

TIP: Je kan nep-apps herkennen en dus voorkomen dat je een verkeerde toegang geeft tot jouw telefoon.

  • Check de recensies van de app. Zijn die geloofwaardig?
  • Kijk naar de naam van de ontwikkelaar en klik door naar de website van de ontwikkelaar. Vertrouw je het niet? Zoek de naam even op Google of vermijd de app.
  • Zie ook de vorige versies van een app, een goede manier om de betrouwbaarheid te checken. Zijn de update-beschrijvingen vaag en staan er spelfouten in? Of zijn er überhaupt geen updates van de app te vinden? Dan kun je met een namaak-app te maken hebben
  • En tot slot: Vul nooit je iCloud inlognaam en wachtwoord in.

Heeft u vragen over hoe u kunt controleren welke app toegang heeft tot uw tablet of telefoon? Maak een afspraak en we leggen het graag aan u uit en adviseren u wat u wel en niet moet doen.

 

Esja Network

Paktuinen 23A

1601 GD Enkhuizen

T: 0228-324803

Bron: https://www.npo3.nl//apps-weten-alles